Blogs
Snel meer mogelijkheden voor permanente bewoning van recreatiewoningen?
Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een voorstel tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Als met die wijziging wordt ingestemd, ontstaat er een extra mogelijkheid om permanente bewoning van een recreatiewoning mogelijk te maken.
Het gezicht achter de vrouw in toga | Dagmar Dielissen
Dagmar Dielissen, advocaat contractenrecht, faillissementsrecht, en curator, beseft dat ze al haar halve leven (25 jaar!) advocaat is. Iets wat ze met veel toewijding doet bij haar Brabantse kantoor Boskamp & Willems Advocaten in Eindhoven.
Wat je moet weten over de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)
Per 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet is relevant voor alle bestuursleden van verenigingen en stichtingen, ongeacht of sprake is van vrijwillige of betaalde bestuursleden.
Tijdelijk minder huur betalen vanwege de coronacrisis. Mag dat volgens de rechtspraak?
Vanwege de (gedeeltelijke) lockdown kampen veel ondernemers met een aanzienlijke omzetdaling en zelfs een gedwongen sluiting. Veel ondernemers hebben grote moeite met het betalen van de maandelijkse huur.
Wanneer is een elektronische handtekening rechtsgeldig?
Steeds vaker worden overeenkomsten digitaal ondertekend. Zo’n digitale handtekening is belangrijk omdat een ondertekende (onderhandse) akte dwingend bewijs levert van de inhoud daarvan. Maar aan welke vereisten moet zo’n digitale handtekening nu voldoen?
Het gezicht achter de man in toga | Tjeerd Raijmakers
Tjeerd moet even nadenken over zijn leeftijd als ik hem vraag om zichzelf voor te stellen. Hij is zeker niet de oudste op kantoor, maar met het bouwjaar 1984 en de beëdiging als advocaat ruim 10 jaar geleden, is hij ook zeker geen groentje meer.
Het wijzigen van een vergunningsaanvraag kan nadelige gevolgen hebben
Vergunningsaanvragen worden getoetst aan het recht dat op geldt op het moment dat het besluit wordt genomen. Maar er bestaan een paar uitzonderingen op die regel.
Uitspraak Gerechtshof Den Haag over de fipronilzaak tegen de Nederlandse staat
Het Hof heeft op 2 maart 2021[1] arrest gewezen in het hoger beroep dat de pluimveehouders hadden ingesteld in de fipronilzaak nadat de rechtbank Den Haag hun vorderingen had afgewezen. Wat oordeelde het Gerechtshof?
Van een ‘Schijt aan Corona-party’ naar ontruiming
De rechtbank Rotterdam heeft bij vonnis d.d. 5 februari 2021 beslist dat de door huurder veroorzaakte overlast – waaronder een door huurder gegeven ‘Schijt aan Corona’-party – van dien aard is, dat ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde gerechtvaardigd is.
Van aanstormend talent tot kamperen in een tent
Ik schrik een beetje als ik begin februari Lian van Hoorn spreek. Waarom? Omdat ze pas 25 jaar is en nu al advocaat bij Boskamp & Willems. Ze komt al heel volwassen over. Én ambitieus, maar dat kan ook niet anders.
Ongehuwd samenwonen en toch dezelfde alimentatieregeling als gehuwden?
Op 15 februari ll. verscheen het rapport Alimentatie van nu, acceptatie van alimentatie in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen. Het rapport richt zich op de vraag of de huidige alimentatieregelingen nog wel bij de tijd zijn.
De WHOA als helpende hand voor ondernemers bij het herstructureren van schulden
Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Deze wet kan ondernemers een helpende hand bieden bij het herstructureren van hun schulden.
Arbeidsongeschikt na ontploffing van zelf gemaakt vuurwerk. Recht op loon?
Moet de werkgever toch loon doorbetalen?
HET GEZICHT ACHTER DE VROUW IN TOGA | Adri Noordhof
Adri Noordhof is al een decennium advocaat met specialisme letselschade bij Boskamp & Willems. Als ik vraag waar ze vandaan komt, verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Dat Adri overal kan aarden is wel duidelijk.
Verboden onderverpachting, toch geen ontbinding
In deze zaak ging het om twee families die al ruim 60 jaar een pachtrelatie hadden, die in beide gevallen van vader op zoon was overgegaan. Op enig moment wil de zoon die inmiddels verpachter is een einde maken aan de pachtovereenkomst.
Uw ex-partner gaat samenwonen. Heeft dat invloed op de alimentatie?
Om deze vraag te beantwoorden moet er een onderscheid gemaakt worden tussen partneralimentatie en kinderalimentatie.
HET GEZICHT ACHTER DE MAN IN TOGA | Rob Verstappen
Aan het einde van het bewogen jaar 2020, spreek ik Rob Verstappen, advocaat Vastgoedrecht, bouwrecht, huurrecht en onroerend goed. Hij is nog erg druk met lopende zaken maar neemt toch even de tijd om met toewijding vragen over hemzelf en zijn vakgebied te beantwoorden.
Wel of geen intrekking van de omgevingsvergunning bij gedeeltelijk leegstaande stallen?
In een uitspraak van 18 december 2020 heeft de rechtbank Oost-Brabant uiteengezet onder welke omstandigheden een omgevingsvergunning kan worden ingetrokken als gedurende een periode van drie jaar de vergunning niet of niet volledig is gebruikt. Omdat het gaat om nieuwe rechtspraak, zal nog wel moeten worden afgewacht of de uitspraak in hoger beroep door de Raad van State in stand wordt gelaten.
Vrijwilligersorganisaties opgelet met het versieren van de kerstboom door vrijwilligers!
Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft recent geoordeeld dat een vrijwilligersorganisatie aansprakelijk is op grond van onrechtmatige daad nadat een vrijwilliger in een 6 meter hoge kerstboom is geklommen om een trektouw aan te brengen en vervolgens uit de boom is gevallen met een dwarslaesie tot gevolg.
HET GEZICHT ACHTER DE VROUW IN TOGA | Angela van Gerwen
Angela van Gerwen is al meer dan 17 jaar een bekend gezicht bij de sectie familie- en erfrecht van Boskamp & Willems. Zijn er na al die jaren nog dingen die we niet van haar weten? Met Angela’s brede interessegebied, is die kans best groot!
Samenwoners opgelet: pensioenfonds inlichten!
Medio dit jaar heeft het gerechtshof in Den Bosch een interessante uitspraak gewezen in een pensioenkwestie.
HET GEZICHT ACHTER DE MAN IN TOGA | Huub van der Westen
Wat is de overeenkomst tussen advocatuur, voetbal en vogelspotten?
Vanaf 1 september 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de RIV-toets. Wat betekent dat voor werkgevers?
Het is nog ver weg, maar er is inmiddels een wetsvoorstel ingediend dat bij inwerkingtreding meebrengt dat vanaf 1 september 2021 het medisch advies van de bedrijfsarts leidend wordt bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets).
UBO-REGISTER VANAF 27 SEPTEMBER 2020 ACTIEF
Vanaf 27 september 2020 is het digitale UBO-register bij de Kamer van Koophandel actief. Lees hier of uw onderneming een UBO moet inschrijven.
Schenden 1,5 meter regel geen reden voor ontslag op staande voet
Heb jij het voltallige personeel duidelijk geïnformeerd over het beleid omtrent corona waaronder de 1,5 meter regel? Maar lappen werknemers deze regel aan hun laars?
Gebruik het dwangakkoord!
Ieder jaar komt een groot aantal bedrijven in financiële moeilijkheden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen gaat het om een eenmanszaak of vennootschap onder firma. In een dergelijk geval is de ondernemer ook zélf (in privé) aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan.
Verdelen van pensioenen bij echtscheiding: de toekomst
Bij de Tweede Kamer ligt momenteel het wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding 2021. Door vertraging in de behandeling hiervan is de verwachting thans dat dit wetsvoorstel op zijn vroegst per 1 januari 2022 in werking zal treden. De tekst zal daarop worden aangepast.
Naar verkeersslachtoffers is geluisterd: strengere straffen mogelijk bij ernstige verkeersdelicten
Voor nabestaanden van een overleden verkeersslachtoffer is het zeer wrang om in een zitting bij de strafrechter te horen dat de veroorzaker er met een geringe straf of boete vanaf kan komen, ook al heeft hij roekeloos gereden. Diverse schrijnende voorbeelden kwam op die manier in het nieuws.
Aanvraag compensatie transitievergoeding
Bent u vanwege de hectiek rondom het Coronavirus vergeten om de compensatie voor betaalde transitievergoedingen bij langdurige arbeidsongeschiktheid aan te vragen? Bij dezen herinner ik u hier graag aan. Omdat de liquiditeitspositie voor een aantal bedrijven op dit moment toch al niet florissant is, kan de compensatieregeling transitievergoeding wellicht (op termijn
Wijziging van loon tijdens de Coronacrisis
De coronacrisis is nog in volle gang. Naar verwachting zullen de ingestelde maatregelen nog enige tijd van kracht blijven, in ieder geval tot en met 19 mei 2020. Dat vergt van zowel werkgevers als van werknemers behoorlijk wat aanpassingsvermogen. Werknemers werken op advies van de overheid ineens zoveel mogelijk vanuit huis. Een deel daarvan zal kinderen thuis heb<
Hofnorm of behoeftelijst?
Bij het vaststellen van de partneralimentatie wordt allereerst gekeken naar de behoefte van de alimentatiegerechtigde. Bezien moet worden of de alimentatiegerechtigde überhaupt behoefte heeft aan partneralimentatie en zo ja, hoe hoog deze behoefte dan is. Er bestaan twee methodes om de behoefte te berekenen.
Kruimelgevallenlijst: toch weer een beperking!
Sinds 2014 biedt de zogenaamde kruimelgevallenlijst in artikel 4 van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht ruime mogelijkheden voor afwijking van het bestemmingsplan. Het grote voordeel van toepassing van de kruimelgevallenlijst is de eenvoudige procedure met een beslistermijn van maximaal 8 weken. En in Noord-Brabant komt daar nog bij dat de vaak strikte provin
Betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis
Als gevolg van de coronacrisis staan veel werkgevers en ondernemers voor uitdagingen waar we in Nederland niet eerder mee te maken hebben gehad. Personeel blijft ziek thuis, orders lopen vertraging op en de toeleverantie van bijvoorbeeld onderdelen stokt waardoor deadlines niet gehaald worden en betaling uitblijft. Dit kan drastische gevolgen hebben voor de cashflow
Wat krijgt u mee bij ontslag?
Sinds de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 hebben we een andere wijze van de berekening van de transitievergoeding.
Zorgeloos op vakantie met uw kinderen
Met de krokusvakantie in het vooruitzicht en het steeds internationaler worden van onze samenleving is het goed om uw uitstapje of vakantie naar het buitenland goed voor te bereiden. Indien u als ouder gezamenlijk het gezag heeft over uw minderjarige kinderen, dan is het immers noodzakelijk dat de andere ouder toestemming verleent voor een vakantie of uitstapje naar het buitenland. Dit geldt zo
Reparatie stikstofprobleem in de maak?
Nog bijna wekelijks lezen we of horen we over problemen die zijn ontstaan na 29 mei 2019, toen de Raad van State uitsprak dat de Programmatische Aanpak Stikstof in strijd is met de Habitatrichtlijn. Tal van bouwprojecten dreigen daardoor vertraging op te lopen. En zeker ook in de agrarische sector zijn de gevolgen van de uitspraak nog niet te overzien.
Schuldenaar heeft bevrijdend betaald na betaling van vervalste factuur
Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch oordeelde onlangs dat een ontvanger van een vervalste factuur op de juistheid van de factuur mocht vertrouwen en daarom bevrijdend heeft betaald aan de vermeende verzender daarvan. Met andere woorden, de ontvanger van de vervalste factuur hoefde niet nogmaals aan de juiste schuldeiser te betalen. Het gerechtshof achtte hierbij<
Verschil zorgregeling en omgangsregeling
Wanneer u gaat scheiden en u minderjarige kinderen heeft, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. In dit ouderschapsplan wordt onder andere vastgelegd wanneer de kinderen bij welke ouder verblijven. Voor veel ouders is het echter niet duidelijk wanneer men spreekt van een zorgregeling of een omgan
Inzagerecht medisch dossier door nabestaanden gewijzigd
Op 1 januari 2020 treedt de gewijzigde Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) in werking. In het nieuwe artikel 7:458a BW is het inzagerecht in het medisch dossier voor nabestaanden van een overleden patiënt opgenomen. In de WGBO is op dit moment enkel opgenomen dat een nabestaande recht heeft op inzage van het medisch dossier van een overleden
Verdeling niet-opeisbare geldvordering
Indien partijen hebben besloten om te gaan scheiden dan dienen zij afspraken te maken over de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap. In de praktijk merken wij dat met enige regelmaat bepaalde vermogensbestanddelen bij de verdeling worden vergeten. Het betreft dan bijvoorbeeld de niet opeisbare erfrechtelijke geldvordering (vordering op de langstlevende). Het
De PAS vernietigd. Stikstof verstikkend.
Het zal niemand zijn ontgaan dat de Raad van State recent een reeks van uitspraken heeft gedaan, waarbij de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) onverbindend is verklaard. Alle besluiten die waren gebaseerd op de PAS, zijn vernietigd en voor lopende en nieuwe projecten geldt dat die de ijskast in gaan totdat de reparatiewetgeving in werking is getreden.
CURATOR MAG PRIVÉ MAILS NIET INZIEN
Een curator weet graag alles, weet ik uit ervaring. Een curator heeft ook een aantal wettelijke bevoegdheden om informatie van een gefailleerde te krijgen. Zo ontvangt een curator de post van een gefailleerde via een postblokkade die door de rechtbank wordt ingesteld. Nu er steeds minder post wordt verstuurd, is een curator uiteraard ook geïnteresseerd in mails
Gevangen in een religieus huwelijk
Op 9 augustus jl. sprak de rechtbank Oost-Brabant tussen een echtpaar de echtscheiding uit. Mevrouw X had de echtscheiding verzocht en zij had ook gevraagd om te bepalen dat haar man medewerking moest verlenen aan de totstandkoming van de Islamitische echtscheiding. De rechtbank wees dat verzoek af.
Wateroverlast, grote droogte, dalend grondwaterpeil: wie is aansprakelijk voor de schade?
In de afgelopen jaren hebben we in Nederland diverse keren periodes doorgemaakt waarin er teveel of juist veel te weinig regen viel en het waterpeil te hoog of te laag was. Door deze weersinvloeden zijn op diverse plaatsen problemen ontstaan. Voor het weer is niemand aansprakelijk, of kan de overheid toch een verwijt worden gemaakt?
De verhuiskostenvergoeding in geval van renovatie nader toegelicht
Enige tijd geleden wees het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een arrest over de verhuiskostenvergoeding bij renovatie van een huurwoning.[1] Indien er een noodzaak is tot verhuizing, heeft een huurder namelijk recht op die vergoeding, zo is bepaald in de wet en nader ingevuld in de jurisprudentie. Bovendien is hier een vast minimumbedrag voor vastgesteld, dat jaarlijks
Gebruiksvergoeding; hoe wordt deze berekend?
Het komt regelmatig voor dat één van de partners na de verbreking van de samenleving gebruik maakt van de gezamenlijke woning totdat deze wordt verkocht. Degene die geen gebruik maakt van deze gezamenlijke woning kan aanspraak maken op een redelijke vergoeding door de andere partner voor het gebruik van de woning. Dit noemt men ook wel een gebruiks
IN THE PICTURE: ONRECHTMATIG GEBRUIK VAN FOTO’S
De laatste tijd krijg ik veel vragen van cliënten die worden benaderd door het ANP of door belangenorganisaties van fotografen in verband met het onrechtmatig gebruik van foto’s op hun website. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een foto van een kantoor van de Belastingdienst of een foto van een windmolenpark, die gevonden is op internet en die geplaatst is bij een blog op de web
Toezeggingen van ambtenaren en wethouders. Wat heeft u eraan?
U wilt uw bedrijf of woning uitbreiden. Dus u informeert bij de gemeente naar de mogelijkheden daarvoor. Een ambtenaar bevestigt u dat uw plannen haalbaar zijn en dat de gemeente daaraan medewerking kan verlenen. U wilt nog wat meer zekerheid en maakt een afspraak bij de wethouder. Ook die zegt u toe dat medewerking zal worden verleend. Wat zijn deze toezeggingen wa
Woning gekocht? Hoe zit het met mogelijke (verborgen) gebreken aan de geleverde woning?
Volgens diverse economen is de huizenmarkt over het hoogtepunt heen. Toch komt het nog geregeld voor dat woningen binnen slechts enkele dagen zijn verkocht. Tijd voor een bouwkundig onderzoek is er veelal niet. Men wenst immers te voorkomen dat een ander met de woning aan de haal gaat. Kort na de levering van de woning ontdekt men onverhoopt gebreken aan de woning.&
Draagmoederschap; hoe is dat nou wettelijk geregeld?
Emile Ratelband – de positiviteitsgoeroe – verwacht zijn achtste kind. Een draagmoeder is voor hem in verwachting. Er bestaat in Nederland nog veel onduidelijkheid over draagmoederschap en voor velen is het onduidelijk hoe de gevolgen van draagmoederschap wettelijk geregeld zijn. Hieronder wordt dan ook een kor
Een hapje proeven reden voor ontslag op staande voet?
Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet is onder meer nodig dat een werkgever een dringende reden heeft om de betreffende werknemer te ontslaan. Een ontslag op staande voet heeft aanzienlijke gevolgen voor de werknemer en daarom dient hiermee terughoudend te worden omgegaan.
Buren ben je samen
We kennen allemaal het tv-programma De Rijdende Rechter waarin vele geschillen tussen buren voorbijkomen: bomen die te dicht bij de erfgrens staan, takken die overhangen en onduidelijke erfgrenzen. Wanneer u, zoals velen, een erfafscheiding op de erfgrens heeft staan, is deze gezamenlijk eigendom en wordt deze mandelig genoemd. Hetzelfde geldt voor een scheidsmuur.<
Niet goed? Klaag op tijd!
Dagelijks worden tal van koopovereenkomsten gesloten. Het is dan ook niet vreemd dat er nog wel eens wat mis kan gaan. Een veel voorkomend probleem is dat hetgeen is afgeleverd niet aan de overeenkomst beantwoordt. De wet bepaalt dat de koper de verkoper binnen bekwame tijd nadat hij deze ontdekking heeft gedaan dan wel redelijkerwijs had behoren te ontdekken, hierv
All-in loon: zorgeloos genieten tijdens vakantie
Werkgeverschap brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het bijhouden van een correcte salarisadministratie. Sommige werkgevers kiezen vanwege praktische redenen ervoor om met hun werknemers een all-in loon af te spreken. In het salaris dat de werknemer krijgt uitbetaald, is in dat geval het vakantiegeld en het loon dat de werknemer tijdens vakantie
Erfrecht over de grens
Rechtbank Noord-Holland 19 december 2018, ECLI:NL:RBNHO:2018:11507 De strijd om de erfenis van Hans Breukhoven – de baas van Free Record Shop – sleept al enkele jaren voort. Eén onderdeel van deze strijd is de onterving van een van zijn kinderen.
Zorgaanbieder moet smartengeld betalen wegens het verlenen van onvoldoende zorg en begeleiding
Op 18 april 2019 bracht de Geschillencommissie Zorg Algemeen een bindend advies uit over een klacht die was ingediend over de zorgaanbieder Acuut Zorggroep BV in Eindhoven[1]. Klaagster is in de procedure bijgestaan door haar vader, tevens curator, en een advocaat van Boskamp & Willems Advocaten in Eindhoven. [1] Zie www.geschillencommissie.nl uitspraak Commissie Zorg Algemeen ref 1
Energielabel: waar komt het vandaan en moet ik er iets mee?
Tot september 2018 is er in totaal 59.000 keer een last onder dwangsom opgelegd voor het niet verstrekken van een energielabel, hetgeen resulteerde in 2.660 verbeurde dwangsommen voor een totaal van 1,1 miljoen euro!
Slapend dienstverband na 104 weken ziekte niet zonder risico’s
De Wet compensatie transitievergoeding maakt het vanaf 1 april 2020 voor werkgevers mogelijk om bij het UWV compensatie te vragen voor de transitievergoeding die zij aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers hebben betaald.
Geen regeling met uw schuldeisers mogelijk? Gebruik het dwangakkoord!
Ieder jaar komt een groot aantal bedrijven in financiële moeilijkheden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen gaat het om een eenmanszaak of vennootschap onder firma. Alsdan is de ondernemer ook zelf aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan.
Dramatisch overlijden echtpaar; wie erft?
Veel mensen zullen zich het pasgetrouwde stel herinneren dat in juni 2016 tijdens hun huwelijksreis overleed in de Dominicaanse Republiek. Zij zijn destijds vermoedelijk het slachtoffer geworden van voedselvergiftiging of besmetting met een bacterie. Ze overleden kort na elkaar nadat ze met spoed waren opgenomen in een ziekenhuis.
Bestuurder aansprakelijk als gevolg van eigen aanvraag faillissement
Onlangs heeft de Hoge Raad een bijzonder arrest gewezen op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid. De bijzonderheid zit hem erin dat de bestuurder werd veroordeeld tot voldoening van het zogenaamde “boedeltekort” wegens het indienen van (en persisteren bij) de eigen aangifte tot faillietverklaring van de vennootschap.
Vergeet de boedelbeschrijving niet!
In november 2018 is er door de rechtbank Den Haag een uitspraak gedaan in het kader van de verdeling van een nalatenschap. In deze procedure kwam ter sprake dat geen van partijen had bedacht om voorafgaand aan de verdeling van de nalatenschap een boedelbeschrijving op te stellen, terwijl een dergelijke boedelbeschrijving wel verplicht was.
Geen redelijke beleidsbepaling!
Het wordt vaak geprobeerd, maar leidt niet vaak tot het gewenste resultaat: in een beroepsprocedure tegen een omgevingsvergunning aanvoeren dat die vergunning is verleend in strijd met het gemeentelijk beleid en dus moet worden vernietigd.
Burn-out, voorkomen is beter dan genezen
De laatste jaren komen burn-outs steeds vaker voor. Werk gerelateerde omstandigheden kunnen van invloed zijn op het ontstaan van een burn-out. De tendens in de arbeidsrechtpraktijk is dat werkgevers worden geacht om maatregelen te nemen om stress en een burn-out bij een werknemer te voorkomen.
Blootstelling aan Chroom-6 en andere gevaarlijke stoffen
De gemeente Tilburg had in 2002 te maken met een groep uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente Tilburg heeft geprobeerd om deze mensen te begeleiden naar betaald werk. In een gezamenlijk project met NedTrain BV en het Spoorwegmuseum is het plan opgevat om de uitkeringsgerechtigden treinen te laten opknappen.
Zorgplicht kredietverstrekker bij hypothecair krediet
In Nederland geldt een vergaande zorgplicht voor banken bij het aangaan en oversluiten van hypotheken. Banken hebben de verplichting om consumenten te beschermen tegen overkreditering. Dit houdt kortgezegd in dat een kredietnemer een krediet afsluit dat niet past bij zijn of haar financiële situatie, met alle vervelende (financiële) gevolgen van dien.
Bezorgers Deliveroo hebben arbeidsovereenkomst
De maaltijdbezorgdienst Deliveroo besloot begin 2018 om alle arbeidsovereenkomsten met bezorgers niet te verlengen. In plaats daarvan gingen bezorgers volgens zogenoemde partnerovereenkomsten als zelfstandig ondernemer voor het bedrijf aan de slag.
De expat in scheiding, deel IV
Dit is het vierde en laatste deel van een reeks blogs over de expat in scheiding. U werd in de vorige delen geïnformeerd over de rechtsmacht en het toepasselijke recht ten aanzien van de scheiding, de gevolgen daarvan voor de kinderen en de alimentatie.
Toestemming of ten behoeve van de normale uitoefening van het bedrijf
De wet bepaalt dat een echtgenoot de toestemming van de andere echtgenoot behoeft voor het aangaan van een overeenkomst die ertoe strekt dat hij, anders dan in de normale uitoefening van zijn beroep of bedrijf, zich als borg verbindt.
Gebonden aan overeenkomst aangegaan door stagiaire
Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan, dat is zo neergelegd in de wet en dat geldt ook voor de totstandkoming van overeenkomsten via de digitale weg. Maar wat nu als een aanbod aanvaard wordt door een persoon die daartoe eigenlijk niet bevoegd is?
Er wordt inbreuk gemaakt op mijn privacy!
Bij het maken van bezwaar tegen een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen (die enkele jaren geleden de bouwvergunning heeft vervangen), wordt vaak ook het argument genoemd dat door het bouwwerk inbreuk kan worden gemaakt op iemands privacy.
Wet arbeidsmarkt in balans (Wab); een verbetering ten opzichte van de WWZ?
Het zal u niet zijn ontgaan, op 9 november jl. heeft minister Koolmees het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste veranderingen worden hierna voor u op een rij gezet.
Eindelijk: de Wet Vergoeding Affectieschade treedt in werking
Na een lang voortraject treedt op 1 januari 2019 eindelijk de Wet Vergoeding Affectieschade in werking. Deze wet is een aanvulling op de huidige wettelijke regeling met betrekking tot het recht op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor geleden pijn en ongemak en gederfde levensvreugde.
Pluraliteitsvereiste nader belicht
Om als schuldeiser met succes het faillissement van een schuldenaar aan te kunnen vragen middels indiening van een verzoekschrift tot faillietverklaring bij de bevoegde rechtbank, dient aan specifieke voorwaarden te worden voldaan.
Zit de hoogte van de billijke vergoeding in de lift?
Het is inmiddels ruim een jaar geleden sinds de Hoge Raad zich heeft uitgelaten over de wijze van berekening van de billijke vergoeding onder de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).
Eens gegeven, blijft gegeven
Onlangs hebben wij een lezenswaardige uitspraak gekregen in een procedure die namens onze cliënte is gevoerd bij zowel de rechtbank (sector kanton) als het Gerechtshof.
Niet zo’n algemene algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden, iedereen heeft er in het dagelijkse leven mee te maken. De consument, de verkoper, als gebruiker of als wederpartij. Het hanteren van algemene voorwaarden betekent alleen nog niet dat ze direct van toepassing zijn op elke overeenkomst die gesloten wordt.
Transitievergoeding bij gedeeltelijk ontslag
De wet bepaalt dat een werkgever een transitievergoeding verschuldigd is aan werknemer indien hij tenminste twee jaar in dienst is geweest en de arbeidsovereenkomst door de werkgever wordt opgezegd, op verzoek van de werkgever wordt ontbonden of op initiatief van de werkgever niet wordt voortgezet.
Niet-wijzigingsbeding partneralimentatie doorbreken
Bij een echtscheiding kunnen partijen afspraken maken over de partneralimentatie en kunnen zij hierbij een niet-wijzigingsbeding overeenkomen. Dit beding houdt in dat beide partijen afzien van de wettelijke mogelijkheid om op basis van veranderde omstandigheden de alimentatie te laten wijzigen bij de rechter.
Invorderen verbeurde dwangsom? Dan eerst belanghebbenden horen!
Op 12 september 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak gedaan die interessant is voor de bestuursrechtelijke handhavingspraktijk.
Leverancier let op uw saeck!
In faillissementen heb ik als curator regelmatig te maken met leveranciers die de door hen geleverde zaken opeisen in verband met een overeengekomen eigendomsvoorbehoud. Helaas voor de leverancier blijkt maar al te vaak dat het eigendomsvoorbehoud niet rechtsgeldig kan worden ingeroepen omdat niet aan alle formaliteiten is voldaan.
Compensatie transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid
Op 10 juli 2018 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat aan werkgevers compensatie toekent voor betaalde transitievergoedingen bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
Terugkerende problemen bij een auto vestigen een zorgplicht en aansprakelijkheid van reparateur
De Rechtbank Amsterdam heeft op 28 december 2016 (welke uitspraak op 25 juni 2018 is gepubliceerd) gebogen over de volgende kwestie. Wat is er aan de hand?
Zijn bepalingen in de arbeidsongeschiktheidsverzekering als oneerlijk beding te beschouwen?
Door de rechtbank Den Haag zijn onlangs in dit kader vijf prejudiciële vragen voorgelegd aan de Hoge Raad die – kort samengevat – de vraag aan de orde stellen of een bepaald in de branche gebruikelijk beding in de voorwaarden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering oneerlijk is in de zin van de Europese richtlijn.
De reikwijdte van finale kwijting in een vaststellingsovereenkomst
De meest gebruikte vorm voor een beëindiging van een arbeidsovereenkomst is in de arbeidsrechtpraktijk het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Het verlenen van finale kwijting is een veel voorkomende afspraak die wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
De expat in scheiding, deel III
We zijn aanbeland bij het derde deel van een reeks blogs over de expat in scheiding. Eerder werd u geïnformeerd over de rechtsmacht en het toepasselijke recht ten aanzien van de scheiding en de gevolgen daarvan voor de kinderen.
Privacyregelgeving: U kunt de Belastingdienst nog inhalen!
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Het betreft Europese privacywetgeving die in de hele Europese Unie (EU) geldt. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is komen te vervallen.
Concurrentie- en relatiebedingen bij detachering?
Bij een aantal cliënten (detacheerders) speelt de vraag of zij een concurrentie- of relatiebeding met hun (gedetacheerde) werknemers kunnen afspreken. Ik kom dergelijke bedingen regelmatig tegen in arbeidsovereenkomsten tussen detacheringsbedrijven en hun werknemers.
Sigaar uit eigen doos?
Moet de ene echtgenoot meebetalen aan de advocaatkosten van de andere echtgenoot? Die vraag wordt nogal eens gesteld in het kader van een echtscheidingsprocedure.
Wijzigingen financieringsvoorbehoud in model-koopovereenkomst NVM
Vanaf 1 mei 2017 maakt de NVM gebruik van een nieuwe model-koopovereenkomst, die de nodige wijzigingen met zich heeft meegebracht. Ter zijde wordt overigens opgemerkt dat er in 2018 nog een kleine wijziging is opgetreden.
Uitblijven betaling managementvergoeding? Let op wie je aanspreekt!
In de praktijk zien we regelmatig dat een statutair bestuurder van een vennootschap werkzaam is op basis van een managementovereenkomst tussen een door hem opgerichte holding en de vennootschap.
Omgang met meerderjarige wilsonbekwame stiefdochter
De rechtbank Limburg moest kort geleden oordelen over de vraag of er tussen twee meerderjarigen een omgangsregeling kan worden vastgesteld. Het ging daarbij over omgang tussen een stiefmoeder en haar stiefdochter.
Hoge Raad: geen transitievergoeding bij AOW
Een werknemer was sinds 1995 in dienst van een ziekenhuis in Utrecht. In 2016 gaat de werknemer op de leeftijd van 65 jaar en zes maanden met ‘pensioen’ en eindigt het dienstverband.
Transitievergoeding bij ontslag op staande voet
Onder de Wet werk en zekerheid heeft een werknemer recht op een transitievergoeding indien de arbeidsovereenkomst op initiatief van werkgever beëindigd of niet voortgezet wordt en de arbeidsovereenkomst ten minste 24 maanden geduurd heeft.
Partneralimentatie, over behoefte en termijnen
De afgelopen maanden zijn er diverse uitspraken gedaan over partneralimentatie.
Een aantal malen is beslist dat de behoefte van een ex-echtgenoot aan partneralimentatie c.q. de verplichting tot betaling niet zomaar als “verbleekt” kan worden beschouwd door tijdverloop.
De noodzaak van een duidelijke gebruiks- en onderhoudsinstructie van de verkoper aan de consument bij de levering van installaties
In een recente uitspraak van het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch werd duidelijk dat het bij een consumentenkoop van belang is om de koper duidelijke instructies te geven hoe de geleverde zaak moet worden gebruikt en onderhouden.
School krijgt huiswerk van de rechter
Op 14 februari 2018 heeft de rechtbank Oost-Brabant een opmerkelijk vonnis gewezen in een zaak die was aangespannen door ouders van een leerling van het Pius X College in Bladel.
Arbeidsrecht meets strafrecht
Af en toe komen we een uitspraak tegen waarbij het arbeidsrecht het strafrecht raakt. Denk daarbij aan de situatie dat een werkgever verneemt dat een van zijn werknemers wordt verdacht van een strafbaar feit of daar zelfs voor is veroordeeld.
Discussie over de asbestemming. Wie beslist?
Soms ontstaat er na de crematie van een overleden persoon onenigheid over de asbestemming. De ene nabestaande wil bijvoorbeeld de as uitstrooien maar de andere nabestaande wil de as laten bijzetten in een graf.
Gebruiksregel in bestemmingsplan kan gebruik conform oude bouwvergunning niet verbieden!
In een uitspraak van 24 januari 2018 heeft de Raad van State weer eens de betekenis van oude bouwvergunningen in relatie tot het bestemmingsplan duidelijk gemaakt. De zaak ging over een prostitutiebedrijf in Den Haag.
Gebruiksregel in bestemmingsplan kan gebruik conform oude bouwvergunning niet verbieden!
In een uitspraak van 24 januari 2018 heeft de Raad van State weer eens de betekenis van oude bouwvergunningen in relatie tot het bestemmingsplan duidelijk gemaakt. De zaak ging over een prostitutiebedrijf in Den Haag.
Wijzigingen arbeidsrecht 2018
De Kerstdagen en de oliebollen hebben wij allang weer achter ons gelaten. We leven nu in 2018; een jaar dat zich laat kenmerken door wederom de nodige wijzigingen binnen het arbeidsrecht.
Geen arbeid, wel loon, tenzij ...
In het oude recht was de hoofdregel “geen arbeid, geen loon, tenzij…”. Dit brengt met zich mee dat de werknemer moet stellen en zo nodig bewijzen dat de reden om de werkzaamheden niet te verrichten in de risicosfeer van de werkgever ligt of onder een uitzondering in de wet valt.
Gedwongen in onverdeeldheid blijven?
Het komt in het familierecht en in het erfrecht nogal eens voor dat twee of meer partijen samen de eigendom hebben van een zaak. Dat is vaak een roerende- of onroerende zaak.