Rechtbank verleent alsnog machtiging voor verwerping nalatenschap minderjarigen
Wat als je namens een minderjarige een nalatenschap beneficiair aanvaart die later negatief blijkt te zijn? Normaal gesproken kan je dan een nalatenschap binnen een termijn van drie maanden na overlijden verwerpen. Doe je dat niet, dan kan dat nadelige financiële gevolgen hebben voor de minderjarige. Hoe gaat de rechtbank hiermee om?
Termijn verstreken, toch toestemming om te verwerpen
Op 23 mei 2024 gaf de Rechtbank Limburg toestemming om een nalatenschap namens minderjarige kinderen te verwerpen, ondanks dat de drie maanden termijn hiervoor was verstreken.
In dit geval was de termijn al lang voorbij. De rechtbank besloot toch de machtiging te verlenen omdat strikte naleving van de termijn de minderjarigen zou benadelen. De verzoekster (moeder), die de kinderen vertegenwoordigt, toonde aan dat de nalatenschap negatief was. Ze had geen toegang tot de bezittingen van de nalatenschap en kon daardoor haar taak als vereffenaar niet goed uitvoeren. Dit bracht risico's met zich mee voor aansprakelijkheid voor schulden van schuldeisers.
Doel van de wet
Door de machtiging te verlenen, voorkomt de rechtbank dat de minderjarigen direct of indirect de schulden van de nalatenschap moeten dragen, want dat vindt de rechtbank maatschappelijk onaanvaardbaar. Deze beslissing van de rechtbank zorgt ervoor dat de kinderen niet financieel benadeeld worden, wat past bij het doel van de wet om minderjarigen te beschermen. We zien vaker, en wat ons betreft terecht, dat rechtbanken dit artikel met de nodige flexibiliteit toepassen.
Juridische hulp nodig?
Als je meer informatie wil ontvangen over het erfrecht of over artikel 4:193 BW , neem dancontact op met één van onze advocaten van de sectie Familie- en erfrecht.