IN THE PICTURE: ONRECHTMATIG GEBRUIK VAN FOTO’S

De laatste tijd krijg ik veel vragen van cliënten die worden benaderd door het ANP of door belangenorganisaties van fotografen in verband met het onrechtmatig gebruik van foto’s op hun website. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een foto van een kantoor van de Belastingdienst of een foto van een windmolenpark, die gevonden is op internet en die geplaatst is bij een blog op de website of in een digitale nieuwsbrief.

Het plaatsen van foto’s die op internet worden gevonden is vaak onrechtmatig omdat er sprake is van een auteursrecht. ANP of de belangenorganisatie van fotografen maakt dan ook meestal aanspraak op een vergoeding.

Ook als je niet wist dat je de foto niet mocht gebruiken, is dat toch onrechtmatig. Verder is het niet voldoende om de foto direct te verwijderen. De rechter kent ook dan meestal toch een vergoeding aan de fotograaf toe.

Omdat de meeste foto’s auteursrechtelijk beschermd zijn, mogen ze niet zonder toestemming van de fotograaf (en zeker niet zonder vermelding van de naam van de fotograaf) gebruikt worden.

Door de inbreuk wordt degene die de foto’s gebruikt heeft schadeplichtig. Vaak wordt voor het bepalen van de schade aangesloten bij een gebruikelijke licentievergoeding. Maar in veel gevallen zet de rechter een opslag op dat bedrag om het onrechtmatig gebruik zonder het betalen van een vergoeding te ontmoedigen. Een paar honderd euro per foto wordt al gauw toegekend.

Gebruik dus niet zomaar foto’s die je kunt vinden op internet. Gebruik foto’s die je zelf speciaal hebt laten maken en waarvan je de rechten hebt verkregen of maak gebruik van een beeldbank. Er zijn beeldbanken waar je een beperkte vergoeding betaalt. Er zijn ook beeldbanken die gratis afbeeldingen aanbieden. Gratis afbeeldingen zijn overigens vaak minder van kwaliteit. Maar alles beter dan een fors bedrag moeten betalen terwijl je daar niet op bedacht bent.

mr. D.D. (Dagmar) Dielissen-Breukers

Copyright © 2020 Boskamp & Willems advocaten / Disclaimer & Privacy / Voorwaarden / Cookies / Orde van Advocaten / Klachtenregeling / Links / Webdesign Applepie