Wist je dat je een meerderjarig kind kunt adopteren?
Bij adoptie wordt er vaak gedacht aan het adopteren van een jong of in ieder geval minderjarig kind. In sommige situaties ligt er echter de wens om een meerderjarig kind te adopteren.
De wettelijke/juridische betekenis van adoptie
Adoptie is het aannemen van een kind als ware het je eigen kind. In juridische zin is adoptie de breuk van de familieband tussen de biologische ouders en het kind en tegelijkertijd de vaststelling van een nieuwe familieband tussen het kind en de adoptieouders met alle rechten en plichten die bij een familieband tussen ouder en kind horen. Het eerste vereiste van de adoptie is de minderjarigheid van het kind.
En wanneer het kind meerderjarig is?
Nu heeft de titel van mijn blog al verraden dat hier een uitzondering op bestaat en ook de adoptie van een meerderjarig kind onder bijzondere omstandigheden tot de mogelijkheden behoort. De grondslag hiervoor is gelegen in Europese regelgeving (artikel 8 EVRM recht op eerbiediging familie- en gezinsleven). In de jurisprudentie zijn bijzondere voorwaarden geschapen om toch tot adopties van meerderjarigen te kunnen overgaan. Het blijft om uitzonderingsgevallen gaan omdat je afwijkt van de nationale wet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld denken aan de adoptie van een pleegkind waarbij tijdens minderjarigheid zodanige kind-eigenproblematiek speelde, waardoor adoptie op dat moment niet aan de orde was.
Mocht je hier meer informatie over willen hebben, neem dan vrijblijvend contact op met mr. F.A. (Efrie) van den Heuvel.