De ‘nieuwe’ norm: direct een vast huurcontract

Contracten voor bepaalde tijd
Sinds 2015 was het mogelijk een tijdelijk huurcontract (bijvoorbeeld voor de duur van twee jaar) te sluiten. Zo’n contract eindigde automatisch op de vooraf afgesproken einddatum. De verhuurder diende daarbij wel minimaal één maand voor het aflopen van het contract aan de huurder te bevestigen dat het contract zou worden beëindigd. Deed de verhuurder dat niet, dan kreeg de huurder daarna automatisch een contract van onbepaalde tijd.
Contracten voor onbepaalde tijd
Op 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten ingegaan. De wet regelt dat een nieuwe huurder vanaf dan meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd krijgt. Dat geldt zowel voor zelfstandige als onzelfstandige (zoals kamerverhuur) woningen. Op die manier hebben huurders meer zekerheid over hun woonsituatie. De nieuwe wet ziet overigens niet op huurcontracten die vóór 1 juli 2024 zijn gesloten en geldt evenmin voor bepaalde groepen, zoals studenten. Voor die groepen blijft een tijdelijk huurcontract mogelijk.
Opzeggen contracten
Een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd kan door de verhuurder alleen worden opgezegd vanwege een beperkt aantal redenen die volgen uit de wet. Los van de genoemde redenen in de wet, kan de verhuurder de huur niet opzeggen. Eén van de opzegredenen is dat de verhuurder de woning nodig heeft voor ‘dringend eigen gebruik’. Die opzeggingsgrond kan worden gebruikt als de verhuurder de woning wil slopen of renoveren, of zelf wil gebruiken. Met de inwerkingtreding van de Wet vaste huurcontracten is dat nog wat verder uitgebreid, zodat de verhuurder de woning ook kan laten bewonen door ouders en kinderen.
Tot slot voegt de wet nog een extra opzeggingsgrond toe, die het gemakkelijker maakt voor verhuurders, die willen gaan samenwonen, de woning na ommekomst van twee jaar te verkopen.
Meer weten?
Heb je vragen over het aangaan van een huurcontract of een reeds bestaand contract, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.